Yeni bir iş kurma planınız var veya mevcut işinizi geliştirmek için bazı girişimlerde bulunmak üzeresiniz. Girişimcilik yolculuğunda hangi aşamada olursanız olun, kurduğunuz veya kuracağınız işten ve sahip olduğunuz umuttan en iyi şekilde yararlanmak ve finansal başarı sağlayabilmek için bu adımları uygulayabilirsiniz:
Sağlam bir iş planı oluşturun ve uygulayın:
İyi hazırlanmış bir iş planı, şirketinizi başlatmanın ve yönetmenin her adımında size yol göstermelidir. Bir başlangıç yapmayı planlıyorsanız veya işletmenizin ilk aşamalarındaysanız, yol haritanız olarak kullanılabilir. İdeal olan bir iş planı aşağıdaki unsurları içermelidir:
– Şirketinizin yapısının ve amacının açıklaması
– İş yapacağınız pazarın ve pazarlama planlarınızın analizi
– Satacağınız ürün veya hizmetlerin açıklanması
– İşinizi kurma ve yönetme kabiliyetinizin şeffaflıkla belirlenmesi
– Finansal durumunuz ve potansiyel müşterilerinizle ilgili ayrıntılar
Bir iş planı sadece sizin için harika bir araç değil aynı zamanda şirketinizin nasıl çalıştığını iyi bilmek isteyen potansiyel yatırımcılar ve borç verenler için de bir gerekliliktir.
Zaten bir işletme işletiyorsanız, planınızı yeni girişimize göre güncellemeniz gerekir. Bu, ele almanız gereken zayıf yanların yanı sıra yakalayabileceğiniz yeni fırsatları görmenize yardımcı olacaktır. Şirketinizin ilk günlerinde bir plan oluşturduysanız, düzenli olarak güncellediğinizden emin olun, böylece işletmenizin başta hazırladığınız plana göre bugün nerede olduğunuz hakkında bilgi verir.
Geleceğine yatırım yap:
Tesislerinizi genişletmek, başka bir yer açmak, yeni yerler kiralamak veya benzer hedefler için fon sağlamak istediğinizde, büyümenizi teşvik etmek için bütçenizden fon ayırmak önemlidir. En iyi yatırımları yapmak için, her bir olasılığın uzun vadeli stratejik planınıza nasıl uyduğunu ve büyümeyi nasıl yönlendireceğini düşünün.
Ayrıca, halihazırda sahip olduğunuz varlıklara yatırım yaptığınızdan da emin olmalısınız. Örneğin, ekipmanınızı ve altyapınızı korumak veya daha nitelikli kişileri işe almak gibi. Bazı durumlarda, daha önce gerçekleşmiş olan büyümeye ayak uydurmanıza yardımcı olacak yatırımlar yapmanız gerekebilir. Örneğin, ürününüz, sipariş teslim sürelerinizin yavaşlatacağı kadar popülerse, kapasitenizi ve personelinizi genişletmeyi düşünmelisiniz. Bu şekilde müşterileri bekletmeden talebi karşılayabilirsiniz.
Borçları yönetimi:
Borçsuz işletme olmaz. Tedarikçilerinize, bankalara, ortaklarınıza, personelinize veya kamu kurumlarına mutlaka borcunuz olur. Burada önemli olan, borç maliyetlerini iyi hesaplayarak borcunuzu iyi yönetmeniz.
Ödünç alma işlemi, elinizde nakit parayla karşılayamayacağınız sağlam fırsatlardan yararlanmanıza olanak sağlar. Başa çıkabileceğinizden fazla borç almadığınız sürece, bu önemli bir kaynak olacaktır. İşletmenize yeni bir ortak almak da (yönetim sınırlarını ve standartlarını doğru belirlediğiniz taktirde) doğru bir finansman kaynağı olabilir. Ayrıca teşvikler ve hibeler ile ilgili detaylı bir araştırma yapmanız menfaatine olacaktır.
Kişisel finansal meseleleri unutmayın:
İlk adım olarak, işletmeniz için farklı kontrol, tasarruf ve yatırım hesapları ve kredi kartları oluşturarak ve koruyarak iş ve kişisel finansınızı ayırın. Bu, iş ve kişisel varlıklarınızı ve harcamalarınızı bağımsız olarak izlemenizi ve iş için kredi ve finansal kayıtlar oluşturmayı kolaylaştırır.
İşiniz için bir Şahıs İşletmesi, Limited Şirket veya Anonim Şirket gibi ayrı bir tüzel kişilik kurmayı düşünün. Bu, kişisel varlıklarınızı ticari borçlardan korur. Şirket karlarına dalmak cazip gelse de, kendinize belli bir maaş öderseniz ve buna bağlı kalırsanız iş ve kişisel yaşamınızı yönetmek daha kolay olacaktır.
İşiniz için kişisel eşyalarınızı (örneğin, arabanız gibi) ne zaman kullandığınızı takip edin, böylece bu kullanımın değerini düşebilirsiniz.
Yerleşik bir girişimci veya yeni başlamış olsanız da, bu önerileri takip etmek işinize fayda sağlayacaktır.
Başarılar…
İŞİNİZE ÖZEL DETAYLI ÇÖZÜMLER İÇİN vergimurat@gmail.com