Bilindiği gibi 2018 Mart ayında çıkan 7103 Sayılı Kanun’la sosyal güvenlik primleri ve vergi analarında birçok yeni teşvikler, istisnalar getirilmişti. 2019 yılı sonuna kadar süreceği planlanan bu teşvik ve istisnaların tümü için süre uzatımı yapılması kaçınılmaz. Hatta belki kalıcı hale bile getirilebileceği kanaatindeyim. Burada sadece sanayi sicil belgesi olan vergi mükelleflerine getirilen KDV istisnası uygulamasının nasıl olacağına bakacağız. Diğer vergi ve sosyal güvenlik prim teşvikleri için sorularınızı gönderebilirsiniz.
Ben bu yazıda kanun maddesini de yazıya eklemeyi doğru bulmuyorum. İlgili kanunun tebliğine ulaşmak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.
Öncelikle KDV istisnasından yararlanabilmek için üç temel şart konulmuş:
- Mükellefin imalatçı ya da üretici olması.
- Sanayi sicil belgesine sahip olması
- İmalatta kullanılacak makina ve teçhizat alımı yapılması
Bu şartları sağlayan KDV mükellefleri yapacakları makine teçhizat alımlarına ilişkin KDV’den istisna tutulmuştur. Ayrıca bu makine teçhizatların amortisman süreleri de yarıya indirilmiştir. Örneğin 10 yıl amortisman süresi olan bir makinenin bedelini 10 yılda giderleştirilebilecekken, bu süre 5 yıla indirilmiş, yani iki katı oranında gider kaydı yapılmasına imkan tanınmıştır.
İşletmenizin faaliyet konusu üretim veya imalat ise, yeni bir makine yatırımı yapmayı düşünüyorsanız ve sanayi sicil belgeniz yoksa hemen başvurunuzu yapıp sanayi sicil belgenizi alabilirsiniz. Sanayi sicil belgesine sahip olmak başka bazı avantajlar da getiriyor.
Örneğin;
- İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar. Yani KDV ödemezler
- %25 oranında ucuz elektrik kullanırlar.
- Finansman, giderlerinin tamamını kurumlar vergisi matrahından düşebilirler.
- Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.
- Dolaylı olarak iş imkanı sağlarlar.
GİB portalından yapılması gereken işlemlere geçmeden önce yapmanız gereken çok önemli bir işlem daha var; Alınacak makine teçhizatın teşvik kapsamında olup olmadığını kontrol etmek. Bu kontrolü yapmak önemli. Zira GİB portalından başvuru yaparken bu listede yazılı olan makinenin G.T.İ.P. kodunun da bilgi girişi kısmına girilmesi gerekiyor. Resmi gazetede yayımlanan listeyi görmek için tıklayınız.
Yukarıda saydığım işlemlerin hepsini yaptıysanız sıra GİB portalı üzerinden başvurunuzu tamamlamaya geldi. Aşamalar sırasıyla şöyle olmalı:
- Yeni Vedop Sistemine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapınız.
- KDV iade işlemleri başlığının altındaki KDV istisna belgesi kısmına tıklayınız.
- Buradan yeni istisna belgesi talebine giriş yapınız.
- Açılan ekranda KDV istisna belge türünü 28- İmalat sanayiine yönelik yeni makine ve teçhizat teslimlerine ilişkin istisna başlığını seçerek devam ediniz.
- Açılan ekranda ilgili alanları doldurunuz. Burada en önemli konu makine ve teçhizatın teslim tarihi olacaktır. Çoğu zaman alınacak makineler yurt dışından gelmekte ve teslim süreleri de 6 ayı bulabilmektedir. Dolayısıyla makinenin tam teslim tarihini belirlemek imkansızdır. Bu konuda sorun yaşamamak için teslim tarihini olabildiğince uzak bir tarih olarak belirlemekte fayda var. Örneğin, proforma faturada teslim süresi 4 ay diyorsa, siz 6 aylık bir teslim süresi belirleyip yazabilirsiniz. Makinenin erken teslim edilmesi size bir sorun yaratmayacaktır. Bir diğer sorun da makinelerin maliyeti kısmıdır. Bu bölümde yazılması gereken maliyeti kısmı özellikle döviz dalgalanmalarının olduğu bir dönemde sizi zora sokabilir. Onun için bu kısmı da tahmini olarak ve risklerinizi de hesaplayarak, yüksek tutar olarak girmenizde yarar var. Neticede makinenin faturası geldiğinde muhasebeleştirme adına bütün resmi işlemleri fatura tutarına göre yapacaksınız. Bu bölüme gireceğiniz maliyet tutarı fatura tutarından yüksek ise teslim gerçekleştiğinde bağlayıcı olmayacaktır. Onun için tüm risklerin hesaplanarak maliyet girilmesinde fayda var. Ardından sanayi sicil belge tarihi ve numarası bölümleri de doldurulduktan sonra kaydet’i tıklayınız.
- Açılan bölüme makineye ilişkin bazı bilgiler girmeniz gerekli. Listeden baktığınız makinenin G.T.İ.P. kodu, proforma fatura bulunan veya satıcı firmadan alabileceğiniz makinenin cinsi, ölçü birimi gibi bilgileri de girdikten sonra başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Bu işlemlerin tamamı 10 dakikanızı almayacaktır. Sonrasında sanayi sicil belgesi fotokopisi ile vergi dairesine gidip KDV istisnası belgenizi alabilirsiniz(bazı vergi daireleri başka evraklar da isteyebilmektedir). Aldığınız istisna belgesi evrakını, makineyi aldığınız firmaya gönderdiğiniz taktirde firmanıza düzenlenecek makine alım faturanızda KDV kısmı olmayacak ve siz de %18 oranında bir maliyet avantajı sağlayacaksınız. Amortisman süresi de yarıya düşeceğinden gider avantajı da sağlamış olacaksınız.
İstifade ettiğiniz bir yazı olmasını temenni ediyorum.