- Bu yazıda en basit şekilde teknik detaylara girmeden kira geliri beyannamenizi nasıl verebileceğiniz anlatacağım. Öncelikle şunları bilmeniz gerekiyor:
2019 yılında elde edilen kira gelirlerinin beyanının 25 Mart 2020 tarihine kadar yapılması gerekiyor. 2019 yılı gelirleri için beyana esas rakamlar ve istisna tutarları şu şekilde belirlenmiştir:
- Elde ettiğiniz konut kira gelirleri 5.400 TL’den fazla ise beyanname vermek zorundasınız. Bu tutarın altındaki konut kira gelirleri için beyanname vermeniz gerekmiyor. Ancak bu 4.400 TL’lik istisna her bir gayrimenkul için uygulanan bir istisna değildir. Kişiye ait bir istisnadır. Yani 15 tane konutunuz da olsa 1 tane konutunuz da olsa istisna tutarı 5.400 TL’dir.
- Elde ettiğiniz kira geliri iş yerine ait ise ve kiracınız sizin adınıza kesinti(stopaj) yapıyor ise ve 34.000 TL
- ‘den fazla kira geliri elde ettiyseniz beyanname vermeniz gerekir. 34.000 TL’den az kira geliri elde edenler kira gelirleri için beyanname vermez zorunda değildir.
- Elde ettiğiniz kira geliri iş yerine ait kira geliri ise ve 2.200 TL’nin üzerinde kira geliri elde etmiş iseniz ve kiracınız kesinti yapamıyorsa(örneğin basit usul vergi mükellefler kesinti yapamazlar) beyanname vermek zorundasınız. 2.200 TL’nin altındaki kira gelirleri için beyanname vermeniz gerekmez.
Kira gelirleriniz iş yerine ait ise bedel ne olursa olsun mutlaka bankaya yatırılmalı. Eğer kira geliriniz konuta ait ise, ve aylık 500 TL’nin üzerinde kira bedeli tahsil ediyorsanız bu bedelin tamamının banka hesabınıza yatırılması gerekiyor. Bu tutarın altındaki aylık kira bedelleri elden ödeme şeklinde de tahsil edilebilir. Burada şu önemli hususun da altını çizmek gerekir. Gayri menkul sermaye iradı (kira gelirleri) tahsil esasına bağlıdır. Yani tahsil edemediğiniz kira bedelleri için vergi ödeme zorunluluğunuz yoktur.
Bu temel bilgilerden sonra beyannamenin nasıl hazırlanacağını anlatayım. Öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Hazır Beyan Sistemine giriş yapmalısınız .
Açılan ekranda hangi seçenek size uygunsa o seçenek ile sisteme giriş yapabilirsiniz. İstenilen alanları doldurup giriş yaptıktan sonra beyanname ekranı karşınıza çıkacak.
Ekranın sağ tarafındaki “Beyanname Doldur” linkine tıkladığınız zaman ilgili 2018 yılı beyanname ekranı karşınıza gelecek.
Bu bölümde telefon numaranızı ve varsa e-posta adresinizi girmeniz gerekiyor. Yoksa beyannamenizi onaylama ekranında “eksik bilgi” şeklinde uyarı alacaksınız. Gerekli bilgileri girdikten sonra “Sonraki Bölüm”e tıklayıp devam edin.
KİRA GELİRLERİNİZ VE BU GELİRİ ELDE ETTİĞİNİZ GAYRİMENKULLERE AİT BİLGİLER
Örneğin; 4 adet gayrimenkulden kira geliri elde ettiniz. Bunlardan 2 tanesinde bulunan kiracılar %20 oranında gelir vergisi kesintisi yaptı. diğer 2 gayrimenkulden elde ettiğiniz gelirde ise kesinti yapılmadı. Bu 4 gayrimenkulün tümüne dair bilgiler girilecek. Kesinti yoluyla vergisi ödenen gayrimenkullerin de kesilen kira vergisi bölümüne bölümüne giriş yapılacak.
Bu kısımda bankaya yatan her bir gayri menkul için ayrı ayrı kira gelirlerinizin toplamları(kesinti yapılan kira gelirleri dahil) yer alacak. Elinizdeki bilgiler ile ekranda çıkan kayıtları karşılaştırmanızda fayda var. Eğer ekranda hiçbir bilgi çıkmadıysa bütün kira geliri bilgilerinizi kendiniz girmeniz gerekiyor. Ayrıca elden tahsil ettiğiniz, bankaya yatmayan kira gelirleriniz var ise onu da “satır ekle” bölümünü tıklayarak ekleyiniz. Burada aylık 500 TL’nin üzerindeki konut kira gelirleri ile iş yeri kira bedellerinin bankaya yatırılmasının zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatayım. Eğer kira geliri elde ettiğiniz gayri menkulleriniz ortaklı ise ortak bilgilerinizi de girmeniz gerekiyor. Kira gelirlerinizi girdikten ve kontrol ettikten sonra bir sonraki bölüme geçebilirsiniz.
GİDER TÜRÜ VE TUTARINA İLİŞKİN BİLGİLER
Bu bölüm beyannamenizdeki en önemli bölüm. Zira ödenecek vergi miktarının belirlenmesi açısından teknik bir seçim yapmanız gerekiyor. Götürü Gider ve Gerçek Gider yöntemi olarak iki seçenek karşınıza çıkıyor. Eğer götürü gider yönetimini seçerseniz bir önceki bölümde girmiş olduğunuz kira gelirlerinizin %15’ini doğrudan gider olarak hesaplatabiliyorsunuz. Resimde götürü gider yöntemine göre girilmiş örnek rakamlar görülüyor. Gerçek gider yöntemini seçerseniz, kira geliri elde ettiğiniz konut ya da iş yerinize ait aydınlatma, su, ısıtma, asansör giderleri, idare giderleri, amortisman giderleri, bakım onarım giderleri şeklinde yaptığınız harcamaları kira gelirinizden düşebiliyorsunuz. Tabi bu giderlerin belgeleri mutlaka sizde olmak zorunda. Ayrıca gerçek gider yöntemini seçerseniz 2 yıl bu yöntemden götürü gider yönetimine geçiş yapamazsınız. Bunu da bilmenizde fayda var. Burada hangi gider yöntemini seçeceğiniz tamamen sizin kararınız. Ancak belgeli olarak yaptığınız giderler, toplam kira gelirlerinizin %15’inden az ise götürü gider yöntemini seçmeniz daha doğru olacaktır. Eğer seçiminizi gerçekleştirdiyseniz “Sonraki Bölüm”e tıklayabilirsiniz.
GELİR VERGİSİ KESİNTİ BİLGİLERİNİZ
Karşınıza çıkan ekranda kiracınız tarafından sizin adınıza kesinti yoluyla ödenen vergi tutarları yer alıyor. KİRA GELİRLERİNİZ VE BU GELİRİ ELDE ETTİĞİNİZ GAYRİMENKULLERE AİT BİLGİLER bölümüne girdiğiniz kira gelirleri ve kesinti tutarları ile bu bölümdeki bilgilerin örtüşmesi gerekiyor. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra “Sonraki Bölüm”e tıklayabilirsiniz.
GELİR TOPLAMA
Bu bölümde önceki bölümlerde girmiş olduğunuz bilgilerin özeti yer alıyor. Sadece kontrol etmeniz yeterli. Eğer bir yanlışlık yoksa “Sonraki Bölüm”e tıklayınız.
GELİRDEN YAPILACAK İNDİRİMLER
Bu bölümde gelirinizden indirim yapabileceğiniz bölümler yer alıyor. Her bir gider türü için farklı oranlarda giderleştirme yapabilirsiniz. Örneğin yaptığınız eğitim ve sağlık harcalamalarının tamamını indirim konusu yapamazsınız. Beyan edilen gelirin %10’unu aşmamak kaydıyla indirim yapabilirsiniz. Her bir gider türü için farklı oranlar söz konusu olduğu için DETAYLI BİLGİ kısmına tıklayıp bilgi alabilirsiniz. Eğer indirim yapacağınız bir gider kalemi yoksa ya da bilgi girişi yapmak istemiyorsanız “Sonraki Bölüm”e tıklayabilirsiniz.
VERGİ HESAPLAMA
Önceki bölümlerde girdiğiniz veya hazır gelen bilgiler ve yaptığınız gider yöntemi seçeneklerine göre vergi hesaplamanız otomatik olarak gelecektir. Bu yılın istisna tutarı konut kira gelirleri için 4.400 TL, tevkifatsız iş yerleri için 1.800 TL olduğunu yazımızın başında yazmıştık. Bütün bilgiler ve rakamların doğru olduğunu teyit ettikten sonra bir sonraki bölüme geçebilirsiniz.
BEYANNAMENİZİ ONAYLAYIN GÖNDERİN
2018 yılı kira gelirleri(GMSİ) beyannameniz hazır. “Beyannameyi Onaylamaya Geç” linkini tıklayıp devam ettikten sonra beyannamenizi göndermiş olursunuz. Mart sonunda damga vergisini ve vergi aslının yarısını, Temmuz ayı sonuna kadar da diğer yarısını ödeyip vergilendirilme sürecinizi tamamlayabilirsiniz.
Sorularınız için yorum kısmına yazabilirsiniz veya vergimurat@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.